Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tartaletky – lískový oříšek a ovoce

Tyhle křupavé košíčky mají svůj původ ve francouzské cukrařině, protože kde jinde by někdo vymyslel něco tak malého, dokonalého a zároveň dokonale nepraktického na jedno sousto? Historie tvrdí, že tartaletky jsou vlastně jen mini verze velkých tartů – protože někdo prostě dostal geniální nápad, že když už dort, tak ať ho můžeme sníst celý a necítit se provinile. Logika? Nepotřebujeme. Možná by nám k tomu víc řekla slavná koláčová ambasadorka Marie Antoinetta.

Francouzské dezerty mají takový zvláštní talent – tváří se jako něco jednoduchého, akorát že vůbec. A tartaletky nejsou výjimkou. Na první pohled roztomilé malé košíčky, ale asi si řeknete, proč jste radši neupekli bábovku. Ale právě v tom je jejich kouzlo – když je nakonec postavíte na stůl, vypadáte jako profík, necháte se zasypat chválou a odvětíte, že „zas o tolik nešlo“ ale vy dobře víte, že jste pekli své vlastní peklo.

A teď dobrá zpráva – přes všechny ty nadávky během přípravy jsou tartaletky vlastně dost geniální dezert. Jsou variabilní až hanba, protože do nich můžete naházet v podstatě cokoliv, co máte po ruce. Upečete košíčky, dáte do nich pár různých náplní a najednou máte dezertový švédský stůl.

Recept

Jste-li žena a máte pořád studené ruce, teď to konečně můžete využít v praktickém životě. Tento recept pracuje se studeným máslem, a jakmile ho zahřejete, nebude to fungovat. Pokud tímhle handicapem netrpíte, vezměte raději robota. Ale ani tak se nehodí žádné zdlouhavé patlání s těstem. Z následujícího množství vám vznikne zhruba 10 tartaletek.

Suroviny:
  • 90 g studeného másla

  • 150 g hladké mouky

  • 70 g moučkového cukru

  • 45 g mandlové mouky

  • 45 g rozšlehaných vajec

  • špetka soli

  • trochu vanilky

Postup:

Všechny suché ingredience hoďte do robota s hákem na těsto a nechte je promíchat. Pak přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Vznikne vám drobenka 🖤. Potom přidejte vejce a vše nechte rychle spojit v hladké těsto. 

Nejdřív dejte těsto odpočinout na do lednice. Poté ho rozválejte mezi dvěma pečícími papíry. Pokud se těsto začne lepit nebo s ním bude špatně pracovat, dejte ho zpátky do lednice, aby se trochu zchladilo.

Pak vezměte ráfky a vykrojte dna tartaletek. Na stěny přidejte proužky těsta. Někdo to dělá podle pravítka, ale na to já fakt nemám, takže tam prostě dejte ten proužek a pokud přesahuje, seřízněte ho nožem.

Formičky s těstem dejte na půl hodiny do mrazáku. Pak už je jen stačí upéct na silikonové podložce. 

160 °C
12 minut
Horkovzduch

Už teď je ten recept docela dlouhý, dejte tam co máte, děkuji za pozornost. Případně se inspirujte níže. 

Náplně

V tartaletkách skvěle funguje něco kyselého a ovocného – právě kontrast křehkého těsta a svěží náplně dělá ten wow efekt. Pokud chcete, aby byly opravdu plné ovoce, ale zároveň se vám šťáva neprosákla skrz korpus, doporučuju jeden malý, ale zlatý trik: před plněním tartaletku tenounce vymazat bílou čokoládou

Malinová náplň s kousky ovoce
  • 250 g mražených malin

  • cukru podle chuti

  • 1 lžička citronové šťávy

  • 4 g želatiny (2 plátky nebo 1 lžička práškové)

Postup:
  • Maliny nasypte do rendlíku a pomalu je zahřívejte, dokud se nerozmrazí a nezačnou rozpadat.

  • Přidejte cukr a citronovou šťávu a promíchejte. Vařte jen krátce – tak, aby část malin zůstala v kouscích.

  • Mezitím si namočte želatinu do studené vody – plátkovou nechte nabobtnat 5–10 minut, práškovou připravte podle návodu.

  • Jakmile je malinová směs horká (ale nevaří), stáhněte ji z plotny a vmíchejte želatinu. Dobře rozmíchejte, aby se rovnoměrně rozpustila.

 

Čokoládová ganache
  • 100 g hořké čokolády

  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % a více), horké

  • 150 ml smetany ke šlehání (33 % a více), studené

Postup:
  • Čokoládu nasekejte na malé kousky a nasypte do mísy.

  • Zalijte ji horkou smetanou (100 ml) a nechte minutu stát. Pak začněte míchat od středu, až se čokoláda zcela rozpustí.

  • Přidejte studenou smetanu (150 ml) a celý krém projeďte tyčovým mixérem, dokud nebude hladký a lesklý.

  • Přikryjte fólií na dotek a dejte chladit do lednice – alespoň 6 hodin, ideálně přes noc.

  • Po vychlazení ganache vyšlehejte, ale pozor, šlehejte pomalu. Ganache je hodně náchylná na přešlehání. 

 

Ozdobit na závěr můžete čerstvým ovocem, oříšky, no v podstatě čímkoliv.

Zanechat komentář