Pistácie a maliny? To je nejvděčnější kombo (mír se všemi alergiky). Tenhle dort je na přípravu celkem jednoduchý, ale výsledek? Totální masterpiece. Základem je nadýchaný vanilkový korpus, ale hlavní roli má jemný pistáciový krém, který je lehký jako morální zásady při pátečním večeru 🍾 Maliny to celé nakopnou správnou dávkou šťavnatosti a kontrastu. Nejste tým malin? Nevadí. Tenhle dort je tolerantní, unese jakékoliv ovoce.
Korpus
Do tohoto dortu doporučuji použít obyčejný vanilkový korpus. Můžete zvolit jakýkoliv svůj oblíbený recept, ale osobně mám nejlepší zkušenosti s těmi, které obsahují olej. Korpusy jsou pak vláčné, nadýchané a krásně se udrží čerstvé. Většina těchto receptů počítá s pěti nebo více vejci, ale i tak je doporučuji péct v ráfku o průměru mezi 15 a 20 cm, aby byl dort vyšší a měl pěkný vzhled.
Suroviny:
- 5 vajec
- 90 ml rostlinného oleje
- 75 ml teplé vody
- 220 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 3 g kypřícího prášku
Nejprve v robotu vyšlehejte bílky do pevného sněhu a přendejte je do čisté misky. Misku od robota nevymývám – už tak bude mytí nádobí až dost. Rovnou do ní vložte žloutky s cukrem a vyšlehejte je při vysokých otáčkách do pěny. Poté přilijte teplou vodu a olej, krátce promíchejte a přisypte mouku, sůl a kypřící prášek. Vše rychle spojte a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků, ideálně ručně stěrkou, aby se do těsta dostal další vzduch.
150 °C
55 minut
Horkovzduch
Tipy & triky:
Nechte dort pomalu vychladnout v ráfku – může to trvat pěkně dlouho, což je taky jeden z důvodů, proč většinou peču korpus den předem. Pokud se rozhodnete pro stejnou taktiku, mám pro vás tip: zabalte ho po vychladnutí do fresh fólie. Korpus pak zůstane krásně vláčný a nebude osychat. Rozkrájet ho můžete až před kompletováním.
Pistáciový krém
Tentokrát žádný vykradený recept od profi cukrářů. Vznikl metodou pokus-omyl a dopadlo to dost dobře. A taky je to trochu promo na Lidl. Obvykle tam kupuji většinu surovin a poměr cena/výkon je ideální.
Suroviny:
- 250 g mascarpone
- 100 g šlehačky (minimálně 33 %)
- cca 50 g pistáciové pasty (nejradši používám 100%, třeba z Pastry.cz)
- cca 100 g něčeho kyselejšího – Palouček, tvaroh nebo jogurt
- moučkový cukr podle chuti
A teď k věci: mascarpone, šlehačku a kyselejší složku z lednice hoďte rovnou do robota a vyšlehejte. Pozor na přešlehání, jde to rychle! Pak přimíchejte pistáciovou pastu – různé značky mají různou intenzitu, tak radši ochutnávejte a přidávejte postupně. Pokud se vám krém zdá málo sladký, doslaďte moučkovým cukrem – já to házím od oka, můžou to být 2–3 lžíce, záleží na chuti.
Obmazový krém
Obmazový krém používám hlavně proto, že drží jak přibitý, skvěle se s ním pracuje a dort díky němu vypadá krásně hladce. Jasně, můžete použít i krém z mascarpone, ale pokud se chystáte na vícepatrový, chce to něco pevnějšího. V těchhle případech je nejlepší čokoládová ganache nebo máslový krém. Na tenhle dort jsem použila Swiss meringue buttercream.
Suroviny:
- 192 g bílků
- 225 g cukru krupice
- 375 g másla pokojové teploty
Bílky s cukrem dejte do nerezové misky a zahřívejte nad vodní lázní, dokud nedosáhnou teploty 71 °C. Stále míchejte metličkou – cukr se musí úplně rozpustit a také tato teplota pasterizuje bílky. Klidně do směsi sáhněte prsty a ověřte, jestli už je cukr rozpuštěný. Jestli hledáte trik, jak poznat správnou teplotu bez teploměru, tak vás zklamu – taky ho nemám.
Směs přelijte do robota a začněte šlehat. Pokračujte, dokud bílky nevytvoří pevné špičky. Jakmile máte vyšleháno, robota zastavte, hoďte do mísy na kostičky nakrájené změklé máslo a opět zapněte na vysoké otáčky. Šlehejte tak dlouho, dokud se vše dokonale nespojí do hladkého krému.
Tipy & triky:
Pokud jste si, stejně jako já, zapomněli vyndat máslo včas z lednice, můžete jeho změknutí výrazně urychlit tím, že ho nakrájíte na tenké plátky a rozložíte je na talíř. Máslo tak změkne mnohem rychleji než v celém bloku.
Další vychytávka: pokud chcete mít krém opravdu hladký a bez bublinek, vyměňte metlu v robotu za plochý nástavec (tzv. K-metlu) a ještě chvíli prošlehejte. V této fázi už se nemusíte bát, že krém přešleháte, takže si klidně dejte načas a šlehejte, dokud nebude úplně hladký.
Krém můžete obarvit, ideálně gelovou barvou, která nezmění konzistenci. Já mám skvělou zkušenost se značkou Fractal.


Sestavení dortu
Pokud se rozhodnete přidat maliny (a dobře děláte!), klidně sáhněte po mražených. Nechte je povolit, okapat na sítku a šťávu si schovejte – bude se hodit na polití plátů korpusu.
Korpus rozkrájejte na čtyři pláty. Pak si po obvodu každého plátu vytvořte ráfek z obmazového krému. Použijte na to klasický cukrářský sáček, není potřeba vkládat žádnou špičku.
Teď už to půjde jako po másle: polijte korpus šťávou z ovoce, stěrkou naneste pistáciový krém, na něj rozmístěte maliny, přiklopte dalším plátem korpusu a takto pokračujte. Nebojte se přidat pořádnou vrstvu pistáciového krému – ten ráfek dort bezpečně udrží.
Na závěr ho celý obmažte Swiss meringue krémem a pusťte se do uhlazování cukrářskou stěrkou – chce to trochu cviku, ale s tímhle krémem to jde skoro samo.
A co dál? Dekorování je čistě na vás! Já jsem trochu krému obarvila gelovou barvou, sem tam ho plácla na dort a přejela stěrkou.